Cum scapi de cicatricile lasate de acnee

25 Apr. 2019

Acneea nu mai reprezinta de mult o problema pe care o intampina doar adolescentii. Din ce in ce mai multi adulti afirma ca se confrunta cu diferite etape ale acesteia. Desi recomandarea este ca acneea sa fie tratata din fazele incipiente, exista numeroase cazuri in care aceasta poate lasa urme ce iau forma unor cicatrici. Acestea pot fi hipertrofice (sunt groase si se vad ca niste ridicaturi ale pielii), aledoide (apar ca niste tumori ale pielii cu aspect fibros), atrofice (depresiuni sau adancituri in piele) si hiperpigmentare.

Existenta acestor urme are efecte asupra psihicului si respectului de sine al pacientului. Tocmai de aceea, metoda cea mai potrivita de tratament va fi recomandata doar de un medic specialist dermatolog. La Clinica Novia Estetica, dispunem de o serie de posibilitati terapeutice pentru astfel de leziuni care pot fi combinate in mod eficient in functie de severitatea si tipul cicatricilor pentru a avea rezultatele dorite.

1. E Matrix (RF fractionata)

Este un dispozitiv de RF fractionata aprobat de FDA si de Comunitatea Europeana pentru a fi utilizat in proceduri dermatologice ce presupun ablatie si rejuvenare cutanata. Aceasta procedura lucreaza din interior spre exterior prin stimularea sintezei de colagen si elastina. Poate fi utilizata in orice anotimp, iar timpul de recuperare este maxim o saptamana.
Procedeul terapeutic este de 4-6 sedinte, la interval de 4-6 saptamani. Dupa urmarea acestui protocol, cicatricile sunt vizibil diminuate, iar textura pielii este mult mai neteda si mai uniforma. Intepatura sau senzatiile de arsura sunt bine tolerate. Pentru a ameliora aceste senzatii, se aplica o crema anestezica inainte cu aproximativ 30 de minute de procedura.

2. Dermapen (mezoterapia fractionala)

Este un dispozitiv medical ce se prezinta sub forma unui stilou ce utilizeaza capete detasabile de unica folosinta, prevazute cu 12 microace. Aceste microace penetreaza pielea cu viteza si adancimi regulate (0,5-3 mm), in functie de severitatea leziunii. Practic, se creeaza microtraume in piele care induc aparitia unei faze de vindecare cu producere de fibre de colagen. Prin microcanalele create, substantele nutritive aplicate pe piele vor patrunde uniform si in profunzime.
Durata unei sedinte este de aproximativ 20-25 minute, dupa care se va aplica o masca ce va calma pielea. Pentru cicatricile postacneice sunt necesare 4-6 sedinte, la interval de 4-6 saptamani. Astfel de tratamente pot stimula regenerarea pielii prin formare de tesut nou, sanatos, actionand pana la nivelul profund al dermului. Dupa astfel de tratamente, rezultatele vor aparea odata cu trecerea timpului.

3. Injectiile intralezionale

Injectiile intralezionale pot fi folosite pentru reducerea cicatricilor elevate ca adjuvante (Hipertrofice, Cheloide). In acest tip de cicatrici putem injecta corticosteroizi la interval de 2-3 saptamani. Scopul este de a le inmuia dupa cateva sesiuni. In asociere putem utiliza si crioterapia (inghetarea tesutului cicatricial).

4. Fillere

Fillerele se pot injecta in cicatricile atrofice. Efectul este imediat si spectaculos, dar in permanenta va fi necesara reinjectarea, preferabil la cateva luni.

5. Peeling-uri chimice

Peeling-urile chimice pot fi asociate in tratament. Se aplica pe partea afectata o cantitate de acid pentru obtinerea unei exfolieri controlate.

6. Interventii chirurgicale

In ceea ce priveste interventiile chirurgicale, in anumite situatii, pot fi indicate reexcizii cu sutura, excizii seriate, lambouri sau expandari de tegument.

7. Creme si geluri

Pentru tratarea cicatricilor lasate dupa acnee, se pot indica si produse precum creme sau geluri, avand un caracter adjuvant. Acestea trebuie folosite continuu, iar efectul lor este acela de a reduce mancarimea si de a contribui la reducerea volumului cicatricii in cazul celor hipertrofice/cheloide. Dintre acestea se recomanda produsele pe baza de silicon, corticosteroizi potenti sau retinoizi.

Cu toate ca tratarea cicatricilor reprezinta un proces care necesita timp si tratamente adaptate fiecarei probleme in parte, rezultatele finale vor fi pe masura. La Clinica Novia Estetica ne bazam pe tratamente cicatrici in Cluj-Napoca ce folosesc cele mai noi tehnologii pentru a actiona eficient si a nu afecta intreaga suprafata a pielii. Scopul final este imbunatatirea texturii tenului si reducerea urmelor provocate de acnee.