Cum tratam hiperpigmentarea pielii?

30 Sep. 2020

tratament hiperpigmentare

Hiperpigmentarea este o afectiune comuna a pielii si afecteaza persoanele de toate tipurile de piele.

Tipurile de hiperpigmentare includ pete maronii cauzate de soare sau aparute odata cu varsta, melasma si hiperpigmentare postinflamatorie.

Fiecare dintre acestea are cauze diferite si o gama larga de tratamente si produse, inclusiv creme si proceduri cosmetice.

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea apare in momentul in care pielea produce mai multa melanina, pigmentul care confera pielii culoarea sa. Acest lucru poate duce la aparitia unor pete pe piele, care sunt mai intunecate.

Unele forme de hiperpigmentare, inclusiv melasma si petele solare, sunt mai susceptibile de a afecta zonele pielii care se confrunta cu expunerea la soare, inclusiv fata, bratele si picioarele.

Alte tipuri de hiperpigmentare se formează dupa o leziune sau inflamatie a pielii, cum ar fi taieturi, arsuri, acnee sau lupus. Acestea pot aparea oriunde pe corp.

Existenta sau aparitia unui pigment suplimentar in unele zone ale pielii este de obicei inofensiv, dar uneori poate indica o alta afectiune, tomai de aceea este recomandat un control dermatologic regulat.

Cauze ale hiperpigmentarii

Cele mai frecvente cauze ale hiperpigmentării sunt:

  • Expunere solara

Corpul produce mai multa melanina pentru a proteja pielea de expunerea prelungita la soare. Acest lucru poate duce la aparitia de pete intunecate numite pete de varsta sau pete solare.

  • Inflamatii ale pielii

Zonele de piele se pot intuneca dupa ce oamenii au avut o inflamatie a pielii. Aceasta poate include acnee, eczeme, lupus sau leziuni ale pielii. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au mai multe sanse de a dezvolta hiperpigmentare postinflamatorie.

  • Modificari hormonale

Petele mai intunecate ale pielii se pot forma atunci cand oamenii experimenteaza modificări hormonale. Acest tip de hiperpigmentare este frecventa in timpul sarcinii.

  • Varsta

Varsta este un alt factor care poate duce la aparitia petelor pigmentare. Odata cu inaintarea in varsta, numarul de melanocite scade, dar volumul lor creste, iar activitatea lor se intensifica.

Cum tratatam hiperpigmentarea?

Pentru a trata hiperpigmentarea, oamenii pot opta atat pentru proceduri cosmetice, cat si pentru anumite creme depigmentare.

Procedurile cosmetice pentru hiperpigmentare includ:

  • terapia cu laser
  • lumina intens pulsata
  • peeling chimic
  • microdermabraziune


Persoanele care iau in considerare urmarea uneia dintre aceste proceduri trebuie bineinteles sa discute procesul si posibilele efecte secundare cu un specialist in ingrijirea pielii sau cu un dermatolog.

In ceea ce priveste utilizarea unor creme, gama de produse NEOTONE® reprezinta una dintre solutiile eficiente pentru a elimina petele pigmentare. Acestea contin ingredientul activ DEPI-ACT complex, o inovatie depigmentara 3 in 1, care reduce vizibil petele pigmentare si previne aparitia lor.

Nu in ultimul rand, pentru a preveni hiperpigmentarea este recomandat sa evitati expunerea excesiva la soare, sa folositi o crema de protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare pentru a proteja pielea.