Controlul alunitelor inainte de expunerea la soare

17 Apr. 2019

Odata cu venirea sezonului cald, suprafata de piele pe care o expunem la soare este tot mai mare. Prezenta alunitelor pe corp constituie unul dintre motivele pentru care este recomandat sa efectuam un control dermatoscopic. Fie ca forma acestora s-a schimbat sau au devenit mai numeroase odata cu trecerea timpului, un consult din timp poate reprezenta una dintre cele mai bune decizii pe care le iei pentru sanatatea ta.

Nevii, cunoscuti sub denumirea de alunite, sunt leziuni benigne care apar la nivelul pielii datorita proliferarii celulelor care produc pigment. Ei pot fi de culoare maro sau neagra si sunt de doua tipuri: cei congenitali, care pot fi prezenti de la nastere si cei dobanditi, care apar mai tarziu.

Posibilitatea tranformarii maligne a nevilor constituie una dintre principalele complicatii ce pot aparea referitoare la acestia. Declansarea unei astfel de transformari depinde atat de factorii genetici, cat si ce expunerea la soare. Marginile neregulate ale alunitelor, asimetria, proeminenta si culoarea neomogena a acestora sunt cateva dintre semnele care ar trebui sa te determine sa efectuezi un control dermatoscopic.
Utilizarea dermatoscopului in cadrul acestei proceduri are o serie de avantaje. In primul rand, acesta permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii si depistarea din timp a cancerului de piele. In al doilea rand, metoda de investigatie nu este dureroasa si nu presupune nici un fel de efort de cooperare din partea pacientului.

La Clinica Novia Estetica, dispunem de aparaturi moderne pentru dermatoscopie Cluj. Rolul aparatului are o importanta majora mai ales in diagnosticarea precoce a leziunilor melanocitare. Dermatoscopul are capacitatea de a mari imaginea de zece ori si de a vizualiza in profunzime datorita lentilei cu care este prevazut. Acesta este atasat unui soft care preia si analizeaza imaginile de la cameră foto integrat sistemului. Un avantaj al acestei facilitati este ca fotografiile pot fi stocate, iar in acest fel se poate urmari evolutia nevului in timp.

Mai ales in sezonul cald, expunerea la soare e inevitabila. Insa, in momentul in care stim ca avem alunite pe corp, este recomandat sa acordam o mai mare atentie pielii. Un control dermatoscopic poate reprezenta o alegere inteleapta pentru depistarea din timp a transformarii alunitelor din tumori benigne in cancer de piele.