Cum tratam „ciuperca unghiei″ sau onicomicoza?

4 Dec. 2020

cum tratam onicomicoza cluj

Onicomicoza sau infectia fungica a unghiilor este cea mai frecventa tulburare infectioasa a unghiilor. Odata infectate, unghiile de la picioare pot deveni intarite, decolorate si, in unele cazuri, deformate si dureroase.

Onicomicoza se caracterizeaza prin aparitia unor pete albe, galbene sau negre la margine sau la baza unghiei, in apropierea cuticulei. Pe masură ce boala progreseaza, petele se raspandesc si acopera intreaga suprafata a unghiei. Fiind o boala infectioasa, este, prin urmare, contagioasa i se poate raspandi atat la restul unghiilor aceleiasi persoane, cat si la alte persoane prin suprafete contaminate cu ciuperci sau spori fungici.

Ce cauzeaza onicomicoza?

In peste 90% din cazuri, agentii patogeni care cauzeaza onicomicoza sunt trei tipuri de fungi dermatofiti - Trichophyton, Epidermophyton si Microsporum. In restul de 10%, cauzele sunt fungi din genul Candida spp.

Tipuri de onicomicoza

In functie de partea unghiei afectata de onicomicoza, aceasta poate fi clasificata în diferite tipuri. In prezent, onicomicozele sunt clasificate in sapte tipuri diferite: onicomicoza subunghiala distala si laterala, onicomicoza superficiala alba sau neagra, onicomicoză „Endonix”, onicomicoza subunghiala proximală, model mixt de onicomicoza, onicomicoza distrofica totala si onicomicoza secundara.

Cum este diagnosticata onicomicoza?

Pentru inceput, medicul dermatolog va va examina unghiile pentru stabilirea diagnosticului. De asemenea, acesta poate sa ia niste portiuni de unghii sau sa razuiasca resturi de sub unghie pentru a trimite proba la un laborator si a identifica tipul de ciuperca care provoacă infectia.

Diagnosticarea unui tip specific de onicomicoza poate fi complicata din cauza variabilitatii largi a cauzarii agentilor patogeni. Alte afectiuni, cum ar fi psoriazisul, pot imita o infectie fungica a unghiei. Asadar, cunoasterea cauzei infectiei ajuta la determinarea celui mai bun tratament.

Tratamentul onicomicozei

In general, tratamentul initial pentru o onicomicoza diagnosticata consta in terapia antifungica topica. Tratamentele sunt de obicei prelungite deoarece nu sunt infectii usor de tratat. Daca simptomele persista sau se inrautatesc, puteti utiliza si tratamente sistemice, care sunt de obicei mai agresive.

Unul dintre cele mai eficiente metode de eliminare a onicomicozei este terapia laser. Raza laser focalizata trece prin unghii, cu scopul obtinerii incalzirii tesutului in jurul valorii de 39˚C pentru distrugerea termica a sporilor si eliminarea ciupercii, fara a genera durere sau fara a dauna tesutul si pielea din jur.

Indiferent de tipul de tratament al onicomicozei ales, este important sa urmati tratamentul in mod corespunzator, deoarece onicomicoza este o boala cu o probabilitate mare de recurenta.