De ce apar negii si cum se trateaza?

11 Feb. 2021

tratament negi cluj

Daca te-ai confruntat vreodata cu negi la nivelul pielii, in mod sigur te-ai intrebat care e cauza aparitiei lor si care sunt metodele de tratament cele mai eficiente. In acest articol iti vom prezenta ce cauzeaza aparitia negilor, daca sunt contagiosi, dar si ce tratamente trebuie urmate pentru a scapa de acestia.

De ce apar negii?

Negii sunt mici excrescente care se dezvolta adesea pe pielea mainilor si a picioarelor si reprezinta, de fapt, o infectie in stratul superior al pielii, cauzata de virusi din familia papilomavirusului uman sau HPV.

Virusul face ca o cantitate in exces de keratina (o proteina dura) sa se dezvolte in stratul superior al pielii (epiderma). Cand virusul invadeaza acest strat exterior al pielii, de obicei printr-o mica zgarietura, provoaca o crestere rapida a celulelor de pe stratul exterior al pielii - creand astfel negul.

Sunt negii contagiosi?

Negii se raspandesc destul de usor prin contact direct cu virusul. Este posibil sa te reinfectezi daca dupa ce atingi negii, atingi si alte zone ale corpului. Daca folosesti in comun cu alte persoane prosoape sau alte obiecte personale, este posibil ca si acestea sa contacteze virusul. Dupa expunerea la virus, urmeaza o perioada de 2-9 luni in care are loc cresterea subcutanata a negului care nu poate fi vazut cu ochiul liber.

Cum tratezi negii?

Cei mai frecventi negi dispar fara tratament, insa la distanta de un an sau doi pot aparea unii noi in apropierea zonei afectate initial. Unele persoane aleg ca negii sa fie tratati de un dermatolog deoarece tratamentul la domiciliu nu functioneaza intotdeauna, iar negii sunt deranjanti si reprezintă si o problema cosmetica.

Scopurile tratamentului sunt distrugerea negului, stimularea unui raspuns al sistemului imunitar pentru a combate virusul sau ambele. Tratamentul poate dura saptamani sau luni. Chiar si in cazul tratamentului, negii tind sa reapara sau sa se raspandeasca.

Pe baza localizarii negilor, a simptomelor si a preferintelor tale, dermatologul iti poate recomanda cateva metode de tratament. Aceste metode sunt uneori folosite in combinatie cu tratamente la domiciliu, cum ar fi acidul salicilic.

  • Medicament cu acid salicilic

Medicamentele pentru negi cu acid salicilic functioneaza pe bază de prescriptie, indepartand putin straturile de neg. Studiile arata că acidul salicilic este mai eficient atunci cand este combinat cu procedura de crioterapie.

  • Crioterapie

Terapia de inghetare efectuata la cabinetul dermatologului implica aplicarea azotului lichid pe neg. Crioterapia cu azot lichid functionează provocand formarea unui blister sub si in jurul negului. Apoi, tesutul mort cade in aproximativ o saptamana. Această metoda poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar pentru a combate negii virali.

  • Cauterizare

O alta practica medicala pentru eliminarea negilor inestetici o reprezinta si cauterizarea.

Folosind anestezia locala, dermatologul usuca negul cu un ac electric si il razuieste cu un instrument numit chiureta. Acest lucru cauzeaza, in cele mai multe din cazuri, cicatrici. Tocmai de aceea, acest tip de tratament este rezervat de obicei negilor care nu raspund la alte tratamente.